Spring naar content

Help zoekmachines je website beter te begrijpen en indexeren met een XML sitemap

Wat is een XML sitemap?

Een XML sitemap is een gestructureerde lijst met de pagina’s van jouw website die je geïndexeerd wilt hebben in zoekmachines. De XML sitemap is een handige manier om de crawlers van zoekmachines te helpen je website structuur te begrijpen, de relevantie te bepalen en te informeren over de laatste update data.

XML markup is een taal die veel lijkt op HTML. De XML sitemap (sitemap.xml) wordt normaliter in de ROOT van de site geplaatst.

Een robots.txt bestand is een bestand op je site waarmee je zoekmachines aan kunt geven welke pagina’s je niet wilt laten indexeren. Hierbij kun je denken aan bedanktpagina’s, winkelwagentjes, variabele URLs die door filters gegenereerd worden enz. Het is belangrijk om consistent te zijn in je XML sitemap en je robots.txt bestand zodat er geen conflicterende informatie ontstaat.

Hoewel een XML sitemap niet een vereiste is voor SEO is het toch een goed idee om er een toe te passen. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden waarom:

Een sitemap toont de site structuur
Een sitemap helpt zoekmachine crawlers je website beter te begrijpen en de pagina prioriteit te bepalen.

website-structuur-voorbeeld

Een sitemap biedt aanwijzingen over de wijzigingsfrequentie
Door een aantal tags zoals ‘’lastmod’’ en ‘’changefreq’’ in de XML sitemap op te nemen geef je zoekmachine crawlers informatie over de laatste wijzigingsdata en de wijzigingsfrequentie. Door regelmatig je content up te daten en te verbeteren zorg je ervoor dat je informatie actueel blijft en zoekmachines zullen dit waarderen. Ook geef je met deze tags aanwijzingen om de actuele content te indexeren.

Een sitemap helpt crawlers pagina’s te indexeren zonder interne links
Het komt regelmatig voor de webmasters pagina’s toevoegen zonder enige verwijzingen vanuit de site. Hierdoor wordt het moeilijk voor zoekmachine crawlers om deze pagina’s te vinden. Een XML sitemap kan hierbij uitkomst bieden. Het nadeel hiervan is dat pagina’s die geen verwijzingen binnen je website krijgen ook geen interne linkwaarde opbouwen. Ook is de vraag of de pagina überhaupt van meerwaarde is voor de gebruikers, anders zou deze logischerwijs via de navigatie te bereiken moeten zijn.

XML sitemap generator
Het maken van een XML sitemap kan zeker voor grote websites veel werk zijn. Om je dit werk te besparen kun je gelukkig gebruik maken van een XML sitemap generator. Met een dergelijke tool kun je snel een XML sitemap maken en deze eventueel automatisch laten updaten wanneer je wijzigingen aan de site aanbrengt.

Een aantal populaire tools zijn:
xml-sitemaps.com
screamingfrog.co.uk
yoast.com (Voor WordPress gebruikers)

XML sitemap voorbeelden

Basiskennis omtrent de structuur van een XML sitemap is belangrijk wanneer je een sitemap wilt maken.

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een XML sitemap van 2 pagina’s. Iedere ‘’url’’ tag geeft informatie omtrent een bepaalde pagina weer.

xml-sitemap-voorbeeld

<loc> bevat de URL van een pagina

<lastmod> Bevat de datum waarop een pagina voor het laatst is gewijzigd. Optioneel kun je ook de tijd hierin opnemen volgens de W3C standaard.

<changefreq> Bevat de verwachte wijzigingsfrequentie van een pagina. Deze kunnen waardes bevatten zoals continu, ieder uur, dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks en nooit.

<priority> Bevat waardes tussen 0 en 1.0 en geeft aan hoe belangrijk bepaalde pagina’s op de website zijn. De standaard waarde is 0.5. Een hogere waarde geeft aan dat je de betreffende pagina belangrijker vindt m.b.t. de crawlprioriteit.

Je sitemap beschikbaar maken

Wanneer je een XML sitemap hebt gemaakt kun je deze op de server plaatsen. Plaats de sitemap in de ROOT: example.com/sitemap.xml

Door een regel in de robots file van je site op te nemen kun je zoekmachines laten weten dat je een sitemap hebt. Je kunt de sitemap ook direct in Google Search Console aanmelden.

Heb je hulp nodig bij het genereren, controleren of aanmelden van sitemaps? Dan kun je natuurlijk ook bij ons terecht voor je XML sitemap en andere website optimalisatie vragen.